7/7/10

Ουρουγουάη - Ολλανδία 2-3, μετά από 32 χρόνια οι Οράνιε φτάνουν σε τελικό Μουντιάλ και θα παίξουν με το νικητή του αυριανού δεύτερου ημιτελικού μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας.


 Στον πρώτο ημιτελικό που διεξήχθει στο "Γκριν Πόιντ Στέιντιουμ" του Κέιπ Τάουν η Ολλανδία κέρδισε με 3-2 την Ουρουγουάη και πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, όπου την Κυριακή θα αντιμετωπίσει στο Γιοχάνεσμπουργκ το νικητή του Γερμανία - Ισπανία. Μάλιστα θα είναι η 1η φορά στην ιστορία που θα δούμε τελικό με 2 Ευρωπαϊκές ομάδες εκτός Ευρώπης (και άρα για 1η φορά θα το σηκώσει Ευρωπαϊκή ομάδα μακρυά από τη Γηραιά ήπειρο)!

 Το παιχνίδι παρά τα 5 γκολ ήταν μέτριο και ειδικά οι νικητές δεν έπεισαν σε ακόμη έναν αγώνα τους σε αυτή τη διοργάνωση, όπου όμως έφτασαν μέχρι τον μεγάλο τελικό έχοντας 6 νίκες σε 6 παιχνίδια!

 Διαφορά δυναμικότητας πάντως υπήρχε και η Ολλανδία ήταν ξεκάθαρο φαβορί. Η οποία είχε και δύο απουσίες, τους Φαν Ντερ Βιλ και Ντε Γιονγκ, με τον Φαν Μάαρβικ να τους αντικαθιστά με τους Μπουλαρούζ και Ντε Ζέου αντίστοιχα. Η απουσία του δεύτερου πάντως στα χαφ ήταν τεράστια, αφού ο Ντε Ζέου ήταν πολύ λίγος (αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο με τον Φαν Ντερ Φάαρτ) και ο Φαν Μπόμελ αναγκάστηκε να τρέχει για δύο.
 Απουσίες όμως -και σημαντικότερες- είχε η Ουρουγουάη, που έπαιξε χωρίς τον αρχηγό, Ντιέγκο Λουγκάνο και τους Φουτσίλε, Σουάρεζ. Ο Όσκαρ Ταμπάρεζ τους αντικατέστησε με τους Γκοντίν, Κάσερες και Γκαργκάνο.

 Το πρώτο ημίχρονο ήταν κακό και κρίθηκε με δύο πολύ μακρινά σουτ. Αρχικά ο αρχηγός των Οράνιε, ο Φαν Μπρόνκχορστ έκανε το 1-0 στο 35' από τα 35+ μέτρα πετυχαίνοντας ένα από τα ωραιότερα γκολ στη διοργάνωση. Η απάντηση για τους Λατινοαμερικάνους δόθηκε από τον Φορλάν στο 41', με επίσης μακρινό σουτ και ενώ η μπάλα πήρε φάλτσα και ξεγέλασε τον Στεκέλενμπουργκ που βέβαια φέρει και ευθύνη.
 Στην επανάληψη η Ουρουγουάη ξεκίνησε καλύτερα και είχε 2-3 καλές στιγμές για να προηγηθεί στο σκορ με τελευταία ένα απευθείας χτύπημα φάουλ του Φορλάν στο 67' που απέκρουσε ο τερματοφύλακας του Άγιαξ. Τρία λεπτά μετά έγινε το 1-2 για τους Ολλανδούς με γκολ του Σνάιντερ. Η μπάλα βρήκε και σε δύο αμυντικούς, ενώ κίνηση προς αυτή έκανε κι ο Φαν Πέρσι από θέση οφσάιντ. Μπορεί ο Ολλανδός επιθετικός να μην τη βρήκε όμως έπρεπε να υποδειχθεί ως οφσάιντ αφού επηρέασε τη φάση. Επί της ουσίας λοιπόν είναι ακόμη ένα διαιτητικό λάθος, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους..
 Στο 76' ο Ρόμπεν με καρφωτή κεφαλιά από σέντρα του Κάιτ έκανε το 1-3 και κλείδωσε την πρόκριση για την Ολλανδία, αν και στα τελευταία λεπτά του αγώνα παρακολουθήσαμε ένα θρίλερ!
 Στο 92' ο Περέιρα έκανε το 2-3 για την Ουρουγουάη και ενώ ο Ουζμπέκος διαιτητής είχε δώσει 3' καθυστερήσεις, σφύρηξε τη λήξη του αγώνα στο 96', με τους Νοτιοαμερικάνους να αγγίζουν την ισοφάριση στο τελευταίο τρίλεπτο!
 Το 2-3 όμως έμεινε και οι Ολλανοί 32 χρόνια μετά επιστρέφουν σε τελικό Μουντιάλ, τον 3ο της ιστορίας τους μετά από εκείνους του 1974 και 1978, δείχνοντας ικανοί να φτάσουν στην κατάκτηση ανεξάρτητα τον αντίπαλό τους.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ουρουγουάη (Όσκαρ Ταμπάρεζ): Μουσλέρα, Γκοδίν, Γκαργκάνο, Βικτορίνο, Καβάνι, Φορλάν (84’ Φερνάντεζ), Α. Περέιρα (78’ Αμπρέου), Πέρεζ, Μ. Περέιρα, Ρίος, Κάσερες.

 Ολλανδία (Μπερτ Φαν Μάρβικ): Στεκέλενμπουργκ, Μπουλαρούζ, Χάιτινγκα, Όιγερ, Φαν Μπρόνκχορστ, Φαν Μπόμελ, Κάουτ, Ντε Ζέου (46’ Φαν Ντερ Φάαρτ), Φαν Πέρσι , Σνάιντερ, Ρόμπεν (90’ Ελία).


 * Απολύτως δίκαια η Ολλανδία έκλεισε μία θέση στον μεγάλο τελικό της Κυριακής. Επίσης δίκαια η Ουρουγουάη θα διεκδικήσει την 3η θέση στον μικρό τελικό του Σαββάτου. Οι Νοτιοαμερικάνοι έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά κάνοντας μία μίνι υπέρβαση με τον Ντιέγκο Φορλάν να κάνει μεγάλο Μουντιάλ και σίγουρα να κερδίζει μία θέση ανάμεσα στους MVP της διοργάνωσης. Για την Ουρουγουάη τα είχα ξαναγράψει. Μία πολύ καλή ομάδα, που δεν παίζει θεαματικά, αλλά ξέρει τι ζητάει μέσα στο γήπεδο, είναι καλά στημένη σε όλες τις γραμμές, παίζει δυνατά αλλά όχι βρώμικα και διαθέτει ένα εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο (απουσίαζε ο Σουάρεζ σήμερα) και έναν προπονητή που έχει φτιάξει μία ΟΜΑΔΑ και δικαίως λατρελυεται στη χώρα του.
 Από την άλλη, οι "Ιπτάμενοι Ολλανδοί" φτάνουν στον τελικό με 6/6, το απόλυτο των νικών. Σίγουρα δεν έχουν παίξει μπαλάρα -ούτε καν-, έχουν προβλήματα στην άμυνα, αλλά από το κέντρο και μπροστά είναι ικανοί να διαλύσουν τον οποιοδήποτε. Την Κυριακή επιστρέφει κι ο Ντε Γιονγκ και έτσι ο Φαν Μπόμελ θα έχει βοήθειες. Ο Κάιτ κάνει πάντα πολύ δουλειά, ενώ ο Ρόμπεν με τον Σνάιντερ, που σήμερα ήταν μέτριοι, θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό. Ο Σνάιντερ ειδικά φαίνεται να τον πηγαίνει κι η μπάλα, αφού έφτασε ήδη τα 5 γκολ (πρώτος σκόρερ μαζί με Βίγια) και έχει σκοράρει με κόντρες, με κεφαλιά (η πρώτη στην καριέρα του!) και γενικά ότι κάνει του βγαίνει. Αν τελικά το πάρει η Ολλανδία, νομίζω ότι θα είναι κι ο MVP του Mundial!

 * Από τον αυριανό ημιτελικό πιστεύω ότι θα προκριθεί η Ισπανία, όχι γιατί με έχει πείσει για τη μπάλα που παίζει -κάθε άλλο-, αλλά επειδή έχει τις μονάδες (Βίγια, Ινιέστα, Φάμπρεγκας, Τσάβι, ακόμη και Τόρες που δεν παίζει καλά) που μπορούν να επιβληθούν του εκπληκτικού Γερμανικού συνόλου που όλοι έχουμε απολαύσει μέχρι τώρα. Μεγάλη απουσία πάντως για τους Γερμανούς θα είναι ο Μίλερ. Αμφίρροπο ματς, που θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Όποιος κι αν περάσει πάντως προσωπικά θα είμαι με την Ολλανδία στον τελικό..

5 σχόλια:

Laplace είπε...

πολυ ωραιο ματς φιλε
συμφωνω με το σχολιο σου,.κ εγω θελω να περασει η ισπανια αυριο..

μακαρι να το σηκωσει η ολλανδια!!!

καλο βραδυ

KANTHAR0S είπε...

Οι Ολλανδοί έφτασαν τελικό. Μάλιστα. Ούτε οι ίδιοι δεν θα το πιστεύουν. Εξακολουθούν να μην με πείθουν.

Όσο για απόψε το γεγονός ότι το χταπόδι διάλεξε Ισπανία με προβληματίζει. Τα πάντσερ όμως θα κάνουν τα πάντα για να διαψεύσουν το χταπόδι. Άντε και στα κάρβουνα!

Καλημέρες!

Mike είπε...

Laplace καλησπερα φιλε, οποιος και να περασει σημερα, την Κυριακη φανατικα με Ολλανδους!!

Mike είπε...

Κανθαρε κι εγω εγραψα οτι παρα το 6/6 και τον τελικο, δεν εχουν πεισει. Αλλα απ' την αλλη, με εξαιρεση τη Γερμανια ποιος αλλος εδειξε μεγαλα πραγματα;
Προσωπικα συμπαθω την Ολλανδια και θα την υποστηριζω στο τελικο..

Η ιστορια με το χταποδι εχει πλακα.. Μια φορα μονο λενε εχει κανει λαθος: Στο Euro 2008 στον τελικο ειχε "δειξει" Γερμανια... Λες να ειναι σημαδιακο; :p

Unknown είπε...

Κι όμως έπεσα μέσα.
Y VIVA ESPANIA
Πέρασε να ακούσεις τραγουδάκι που έβαλα να γελάσεις